Модель системи одночасних рiвнянь з лаговим ефектом для оцiнки якостi рекламної кампанiї

Автор(и)

  • Svitlana Drin Національний університет «Києво-Могилянська академія», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-5576-3756
  • Yehor Reznichenko Національний університет «Києво-Могилянська академія», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18523/2617-70805202233-37

Ключові слова:

модель системи одночасних рівнянь, лаговий ефект, тест Хаусмана, тест Гренжера, двокроковий метод найменших квадратів

Анотація

У цій статті описано більш узагальнену систему одночасних рівнянь для прогнозування рівня продажів залежно від рекламних кампаній за різними каналами та інших факторів. У середовищах RStudio та Google Colab описано створення моделі на основі реальних даних деякого товару. Застосовано специфікаційний тест Хаусмана для визначення методу оцінки моделі. Оскільки показники рекламних кампаній виявились ендогенними змінними, зроблено висновок про важливість використання двокрокового методу найменших квадратів (2МНК). Виявлено, що обсяг реклами є причиною для обсягу продажів за Гренжером, що не можна сказати про зворотнє припущення, а саме, причиновість обсягу реклами від продажів за Гренжером. Також визначено "глибину" лагів. Після проведеного дослідження виявили вагомі лаги, тобто по одному лагу для обох каналів реклами. Було оцінено залежності обсягів продажів від різних факторів, у тому числі дистрибуції товару, цінового індексу, впливу реклами та її лагів, вплив рекламної діяльності конкурентів. Коефіцієнти утвореної більш узагальненої системи одночасних рівнянь були оцінені за допомогою двокрокового методу найменших квадратів. Усі статистичні показники свідчать про адекватність моделі. Показники ефективності (ROI return on investment) рекламних кампаній показали, що реклама і на телебаченні, і в інтернеті є прибутковою для розглянутого товару фірми. Актуальність цієї статті полягає у створенні більш узагальненої системи одночасних рівнянь із включенням моделі прогнозу продажів товару з урахуванням впливу реклами.

Біографії авторів

Svitlana Drin, Національний університет «Києво-Могилянська академія»

Дрінь Світлана Сергіївна - канд. фіз.-мат. наук, кафедра математики Національного університету "Києво-Могилянська академія". Сфера наукових інтересів: аналіз даних.

svitlana.drin@ukma.edu.ua

Yehor Reznichenko, Національний університет «Києво-Могилянська академія»

Резніченко Єгор Олегович - магістр першого року навчання факультету економічних наук Національного університету "Києво-Могилянська академія". Сфера наукових інтересів: економетрика.

yehor.reznichenko@ukma.edu.ua

Посилання

  1. I. Luk’ianenko and L. Krasnikova, Ekonometryka: pidruchnyk (Kyiv: Znannia, 1998).
  2. Jernst Robert Berndt, Praktika jekonometriki: klassika i sovremennost’: Uchebnik (Moskva: JuNITI-DANA, 2005).
  3. A. N. Nazajkin, Mediaplanirovanie na 100 procentov (Moskva, 2007).
  4. S. Broadbent, “One Way TV Advertisements Work”, Journal of the Market Research Society. 23 (3) (1979).
  5. R. P. Leone, “Generalizing what is known about temporal aggregation and advert-over”, Marketing Science. 14, G141–G150 (1995).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-28

Як цитувати

[1]
Drin, S. і Reznichenko, Y. 2022. Модель системи одночасних рiвнянь з лаговим ефектом для оцiнки якостi рекламної кампанiї. Могилянський математичний журнал. 5, (Груд 2022), 33–37. DOI:https://doi.org/10.18523/2617-70805202233-37.